Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Λίστες



Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η Τρόκα δεν ζητάει από την κυβέρνηση μόνο τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2012, αλλά θέλει και λίστα με τα ονοματεπώνυμα.

Δεν μας κάνει καμία εντύπωση αυτή η εμμονή των Γερμανών με τις λίστες.
Στην 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο σ’ όλα τα κατεχόμενα κράτη, οι Ες Ες πριν προχωρήσουν στις εκτελέσεις κρατουμένων ως αντίποινα, ζητούσαν από τους Έλληνες συνεργάτες τους να διαμορφώσουν εκείνοι τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των μελλοθανάτων. Αυτοί απλώς όριζαν τα «κεφάλια» που θα πήγαιναν προς εκτέλεση. Το ποιος θα ζούσε ή θα πέθαινε, ήταν απόφαση των ντόπιων συνεργατών τους.

Και μιας και ο λόγος για λίστες, τον Γενάρη του 1943, οι γερμανικές δυνάμεις δια του στρατηγού Σπάιντελ έβγαλαν διαταγή για πολιτική επιστράτευση (αναγκαστική εργασία) των Ελλήνων πολιτών. Έπρεπε να δουλέψουν εδώ ή στη Γερμανία για να συνδράμουν την κατασκευή όπλων γιατί τα πράγματα για την έκβαση του πολέμου ζόριζαν. Ο Κόκκινος Στρατός τους είχαν λιανίσει και τα εργατικά αντρικά χέρια λιγόστευαν καθώς είχαν σταλεί όλα στο Μέτωπο.
Η λίστα με τους υπό επιστράτευση- αναγκαστική εργασία άνδρες από 16-45 ετών είχε συνταχτεί και βρισκόταν στο Υπουργείο Εργασίας.

Στις 22 Φλεβάρη του 1943 το ΕΑΜ πραγματοποιεί γενική απεργία και μια  μεγαλειώδη διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην υποχρεωτική εργασία. Το πλήθος εισβάλλει στο Υπουργείο Εργασίας το καταλαμβάνει και καίει τις λίστες με τα ονόματα των επιστρατευμένων.  
Η επιστράτευση δεν έγινε ποτέ.

3 σχόλια:

  1. Τη λίστα Chris Stevens την έχουν υπόψη τους; :)
    mina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα τον έμαθαν Μίνα,
      και έχει γίνει ο εφιάλτης τους.
      (Η φάση είναι πώς ήταν από τους "συμμάχους" τους, αυτούς που τους βοήθησαν να φάνε τον Καντάφι. Άμα ο κόσμος κάνει τέτοια στους "φίλους", γύρευε να δεις τι θα κάνει στους "εχθρούς"!)

      Διαγραφή
  2. Ανατολή καλησπέρα. Ανατρίχιασα βρε φίλη, τι συμβαίνει γαμώτο; Τι ζούμε;...

    Αν θες να αλλάξεις διάθεση, έλα μια βόλτα. Γράφω ποίηση για να ξεχάσω τον πόνο μας...
    http://pistos-petra.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html#comment-form

    "ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή