Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γ. Χουλιάρας: Οι σεισμοί που σημειώνονται μπορεί να είναι προσεισμοί

Ο σεισμολόγος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας στον ΣΚΑΪ

Από: ΣΚΑΪ. gr

Για ενδεχόμενο προσεισμών έκανε λόγο στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα ο σεισμολόγος ερευνητής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας αναφερόμενος στη μέχρι στιγμής σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κρήτη και Σαντορίνη.

«Δεν είναι φυσιολογική
εξέλιξη μετασεισμικής ακολουθίας οι σεισμοί που σημειώθηκαν, δεν έχουμε τα στοιχεία αν πάμε για κάτι μεγαλύτερο, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι σημειώνονται σε θαλάσσια περιοχή, όμως τίποτε δεν αποκλείει την πιθανότητα οι ώς τώρα σεισμοί να είναι προσεισμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας συναδέλφους του για τις καθησυχαστικές τους δηλώσεις.

«Δεν πρέπει να πιέζεται ο επιστήμονας για εκτιμήσεις τις πρώτες ώρες από τα ΜΜΕ, αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορεί να ξέρει κανείς» τόνισε.


Όπως εξήγησε ο κ. Χουλιάρας, η διέγερση στην περιοχή του κρητικού πελάγους είναι σε 40 χλμ. απόσταση από τη Σαντορίνη και 70 χλμ. από την Κρήτη. Η περιοχή έχει ιδιαιτερότητα λόγω της ανομοιογένειας του εδάφους και γι’ αυτό ο σεισμός γίνεται αισθητός στην Κρήτη, πρόσθεσε.


Εξάλλου επισήμανε
ότι δεν υπάρχει καμία σχέση της σεισμικής δραστηριότητας με το ηφαίστειο της Σαντορίνης από πλευράς απόστασης και βάθους.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία λοιπόν...
    Τι να πιστέψουμε τελικά;
    Μάλλον ότι οι σεισμολόγοι πάντα θα διαφωνούν...

    Ιππολύτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ιππολύτη,
    καταρχάς, με γειά το ίντερνετ!
    Κατά δεύτερον, προμηθεύσου σκηνή. Έσω έτοιμη για χειμωνιάτικο κάμπινγκ.
    Και τέλος θα έρθουμε να μας δώσεις τα φώτα σου (ταχύρρυθμο σεμινάριο αντιμετώπισης σεισμού), από την εμπειρία σου στο ..χάπενινγκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή