Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Γερμανία ένας καθωσπρέπει τοκογλύφος. Κονομάει χοντρά από την κρίση.


Ο Πωλ ντε Γκράουβε δεν είναι κανένα κουμμούνι ούτε κάνας Συριζαίος. Είναι διάσημος Βέλγος οικονομολόγος και σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο. Και λέει ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στη «Real News», ότι «η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που κερδίζει από την κρίση»:

«Ο πληθυσμός (της Γερμανίας) έχει χειραγωγηθεί κατ' εξακολούθηση. Πώς; Μα, δημιουργώντας μύθους. Οι μύθοι προπαγανδίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει για όλα αυτά. Ψέμα! Μεγάλο ψέμα! Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που κερδίζει απ' την κρίση. Και κερδίζει με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι η πτώση των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων (bunds) και ο δεύτερος, τα επιτόκια που χρεώνει για τα δάνεια που δίνει στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».
 «Η κρίση εμπιστοσύνης από το 2008 και έως σήμερα έχει οδηγήσει τους επενδυτές στο ξεφόρτωμα των επισφαλών ομολόγων και στην τοποθέτηση των χρημάτων τους στα γερμανικά χαρτιά. Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία δανείζεται σήμερα εξευτελιστικά φτηνά. Κερδίζει, μάλιστα, από τα επιτόκια που χρεώνει ολόκληρη τη διαφορά. Η Γερμανία λειτουργεί σαν το μεγαλύτερο hedge fund στον πλανήτη. Επιδίδεται, δηλαδή, σε μια επίσημη μορφή τοκογλυφίας. Και παρ' όλα αυτά, λέει στους πολίτες της ότι πληρώνει τους Έλληνες και την κρίση».

Αν  στα λεγόμενα του κυρίου Γκράουβε προσθέσουμε και παλαιότερη συνέντευξη της Μαρία Φέκτερ υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας, στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», σύμφωνα με την οποία η Αυστρία «δανείζει στην Ελλάδα, δεν χαρίζουμε και ήδη έχουμε εισπράξει 19.000.000 ευρώ σε τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό»,
τότε καταλαβαίνουμε το νόημα της διάσημης ρήσης του ευτραφούς κυρίου Αντιπροέδρου: «η κρίση είναι ευκαιρία, είναι ευτυχία για τον τόπο».

Πράγματι η κρίση είναι ευκαιρία και ευτυχία για κάποιους τύπους που κονομάνε χοντρά, κάνοντας τοκογλυφία. Σιγά το νέο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου