Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Απίστευτη βαρβαρότητα σε βάρος προσφύγων από τη Λιβύη

Πέθαναν εν πλω από πείνα και δίψα... 
Από: newsbeast
Τη διενέργεια έρευνας για το θάνατο 61 προσφύγων από τη Λιβύη που έχασαν τη ζωή τους από πείνα και δίψα ενώ το σκάφος τους καλούσε μάταια σε βοήθεια ζήτησε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», παραπέμποντας στις μαρτυρίες των επιζώντων και συγγενών των φυγάδων, με τους οποίους επικοινωνούσαν τηλεφωνικά. Κατά τα δημοσιεύματα, στη διάρκεια του άτυχου ταξιδιού τους, οι Λίβυοι είχαν εντοπιστεί από δυτικά σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, αλλά αγνοήθηκαν. Αξιωματούχοι των ναυτικών δυνάμεων αρχικά αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία και τελικά τη διέψευσαν.

Το σκάφος είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη όπου και επέστρεψε. Εξήντα ένας άνθρωποι πέθαναν εν πλω ενώ από τους έντεκα επιζήσαντες ακόμα δύο έχασαν τη ζωή τους μετά τον κατάπλου στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σκάφος που μετέφερε 72 άτομα (πολιτικούς πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά) από την Τρίπολη για τη Λαμπεντούζα απέπλευσε στις 25 Μαρτίου. Δεκαοκτώ ώρες μετά από την αναχώρησή του διαπιστώθηκε ότι είχε διαρροή καυσίμου και ζήτησε τηλεφωνικά τη βοήθεια του πατέρα Ζεράι, ενός ιερέα από την Ερυθραία που λειτουργεί μια οργάνωση εξυπηρέτησης προσφύγων (με έδρα τη Ρώμη). Η ιταλική ακτοφυλακή φαίνεται πως διαβεβαίωσε τον ιερέα πως το σήμα κινδύνου είχε ληφθεί, πλην όμως στις εκκλήσεις βοήθειας που απηύθυνε το Λιβυκό σκάφος προς στρατιωτικό ελικόπτερο και ΝΑΤΟϊκό πολεμικό πλοίο, δεν βρήκε ανταπόκριση και έπειτα από 16 μέρες επέστρεψε στη Λιβύη.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως εκείνη την περίοδο στην περιοχή βρισκόταν μόνο το ιταλικό πλοίο «Γκαριμπάλντι», που έπλεε όμως σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων και άρα είναι εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος. Επίσης, η ίδια αξιωματούχος υποστήριξε ότι στις 26-27 Μαρτίου ΝΑΤΟϊκές μονάδες ασχολήθηκαν με τη διάσωση περίπου 500 ανθρώπων, από σκάφη που έπλεαν σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την Τρίπολη.

Ωστόσο, το δημοσίευμα της «Guardian» ανέφερε ότι το παραπλέον πλοίο πρέπει να ήταν το γαλλικό «Σαρλ Ντε Γκολ», το οποίο λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις, αλλά δεν τελεί υπό τη Συμμαχική αιγίδα. Οι γαλλικές αρχές διέψευσαν την πληροφορία - «ποτέ δεν ήρθε το πλοίο σε επαφή με τέτοιου είδους σκάφος, ούτε κάποιο άλλο γαλλικό πλοίο», σημείωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Κατά τις μαρτυρίες του δημοσιεύματος, πάντως, «από ένα ελικόπτερο, ένστολοι έριξαν στους επιβάτες του λιβυκού σκάφους μερικά μπουκάλια με νερό και μερικά πακέτα μπισκότων», ενώ στις 29 ή 30 Μαρτίου δύο ΝΑΤΟϊκά αεριωθούμενα πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος, όπου οι πρόσφυγες έτειναν ψηλά δύο μωρά για να δείξουν ότι είναι άοπλοι και χρήζουν βοήθειας.

Σημ. Ανατολής: Σ’ όλους εσάς των ΝΑΤΟϊκών και άλλων δυνάμεων θαλάσσιων και αεροπορικών, που στείλατε στο θάνατο 63 ανθρώπους, σας εύχομαι να πεθάνετε αργά και βασανιστικά. Όπως πέθαναν κι αυτοί, 16 μέρες. Από πείνα και δίψα. Να λιώσετε.
Δεν υπάρχει άλλη ζωή. Σε τούτη να σας βρει η τιμωρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου