Κάπου υπάρχει ένα νησί...

Κάπου υπάρχει ένα νησί...
Κάπου υπάρχει ένα νησί....

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Με αφορμή μια πορεία σχεδόν αόρατη

Έγινε τελικά η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου χθες στην Αθήνα ή μήπως ματαιώθηκε λόγω βροχής; (έβρεχε καρέκλες απ’ ότι ακούσαμε) Κι αν  έγινε, είχε κόσμο; Τι στην ευχή συνέβηκε; Εμείς οι κάτοικοι της επαρχίας, αναγκαστικά πληροφορούμαστε μόνο από τα μπλογκς και τους αυτόπτες μάρτυρες, γιατί τα ΜΜΕ επιδεικνύουν ως το συνηθίζουν μετά την άνοιξη, τη γνωστή τους αλαλία.
Τέτοια πληροφόρηση δόξα τω Θεώ, έχουμε να δούμε από την εποχή της ΥΕΝΕΔ.

Γράφει η Αυγή:
Μεγάλα ιδιωτικά κανάλια, με πρώτο αυτό που διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο, αγνόησαν προκλητικά στα δελτία ειδήσεων των «8» χθες της κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα, με αποκορύφωμα την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Άλλα σοβαρά ή ακόμη και ελαφρά θέματα της επικαιρότητας μονοπώλησαν τα δελτία ειδήσεων. Προφανώς, γι’ αυτά τα κανάλια, η «νέα μεταπολίτευση» σημαίνει ακύρωση της παλιάς. Άλλωστε, οι τηλεαστέρες των «8» πολλές φορές έχουν μιλήσει για τους «μύθους της μεταπολίτευσης».

Σημ: Δεν δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει, είναι τουλάχιστον αχάριστο, άκομψο και καθόλου ευγενικό. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι καναλάρχες- εκδότες. Οι οποίοι σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είδε το φως της δημοσιότητας θα δουν τα εκδοτικά προϊόντα  τους (μαζί και τις τσόντες), να παραμένουν στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που από το 5,5% γίνεται 6%! (σιγά τη μπάμια), ενώ τα τρόφιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης θα πάνε στο 13 %.

Κι ο Πιτσιρίκος ήταν εκεί:
"Ήταν η μεγαλύτερη σε όγκο πορεία του Πολυτεχνείου τα τελευταία χρόνια και –προφανώς- αυτός είναι ο λόγος που δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου από τα ΜΜΕ. Για όσους δεν ήταν εκεί, αυτή η πορεία είναι σαν να μην έγινε. Έλειπαν και οι atenistas που θα μπορούσαν να βάψουν ροζ τα πανό και τις ντουντούκες, να δώσουν έναν πιο ανάλαφρο τόνο στην πορεία και να συγκινήσουν τους ευαίσθητους τηλεδημοσιογράφους.
Δεν ξέρω αν έκανα καλά που πήγα στην πορεία του Πολυτεχνείου. Αν πιστέψω αυτά που διαβάζω και ακούω τις τελευταίες ημέρες, η επανάσταση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Γιώργου Καμίνη."

Ο Γιώργος Σαρρής που δε λείπει απ’ τις πορείες χρόνια τώρα, μας πληροφορεί:
"Χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια πορεία, πολλά χρόνια.
Και όχι μόνο σε όγκο, αλλά και σε δυναμισμό και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν η επιμονή του κόσμου να μένει στο δρόμο κάτω από απίστευτη βροχή, σε μια  καταιγίδα από αυτές που δύσκολα συναντάει κανείς."
Έχει ανεβάσει και βίντεο από την πορεία, που μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
Βρήκα ένα γράμμα αναγνώστη στο Βαθύ Κόκκινο που με συγκίνησε :

"Ήταν ίσως η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων. Πολύς κόσμος. Πολύ νεολαία. Αρκετοί από τις παλαιότερες γενιές.
Ορισμένα μπλοκ ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Όπως το μπλοκ του αναρχικού χώρου. Και συνθήματα ευρηματικά υπήρχαν. Γενικώς ήταν μια καλή πορεία Πολυτεχνείου.

Είναι αρκετά όμως όλα αυτά για να αντιμετωπιστεί η επέλαση του μνημονίου, η καινούργια καρατόμηση μισθών, η νέα αύξηση στους φόρους; Κανένας δεν μπορεί να πει καθαρό ναι………………………………..
 
……..Η απάντηση βέβαια είναι: τι να κάνουμε να τα σπάμε; Όχι μην τα σπάτε.
Δημιουργήστε δικά σας γεγονότα, όσοι θέλετε οι πορείες να σταματήσουν να είναι παρελάσεις. Όσοι δεν το λέτε μόνο στα λόγια αλλά το εννοείται. Που θα ζορίζουν το κράτος. Που θα το κάνουν να μετράει τις αποφάσεις του. Που θα κάνουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς να αμύνονται και όχι να επιτίθενται συνεχώς.

Είναι γνωστό ότι στην μεγάλη κατοχική διαδήλωση ενάντια στην επιστράτευση οι διαδηλωτές μπούκαραν στο υπουργείο και έκαψαν τις καταστάσεις με τους επιστρατευμένους. (Σημ. Πρόκειται για τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια  της 24 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου του 1943 ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την υποχρεωτική εργασία που είχαν διατάξει οι Γερμανοί).  Η επιστράτευση δεν έγινε ποτέ. Δεν επρόκειτο για προβοκάτορες. Έτσι δεν είναι;"
Άστο σύντροφε. Η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται φοβάται μην την κάνει ντα ο Πάγκαλος και ακολουθεί κόσμια και πολιτισμένη συμπεριφορά στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της. Αν φορούσαν δε και κόκκινα φουλάρια κατά την παρέλαση, θα δημιουργούσαν ένα πολύ τρέντυ στυλ που θα το αντέγραφαν τα περιοδικά life style. Για ενωτικές εκδηλώσεις ούτε λόγος. Θέλεις να κολλήσουν  τίποτα κολλητικό από το συγχρωτισμό τους με τους άλλους;  «Το Νησί» όσο να πεις, μια φοβία την έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία…

Κι όσο για τους εξεγερμένους νέους των τελευταίων ετών με τα αξεσουάρ στο πρόσωπο και τα χέρια, οι γνώμες διίστανται:
* Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων μηνών το είδος κουκουλοφόρος- κουκουλοφόρος τείνει να εξαφανιστεί. Φήμες λένε ότι οι αφοί Παπανδρέου στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης τους για τη σωτηρία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, εκπονούν σχέδια στις ΜΚΟ που διευθύνουν και θα τα υποβάλλουν σύντομα στην κυβέρνηση, για τη σωτηρία του είδους το οποίο τείνει να εκλείψει.

* Ήρεμα είναι σχετικά φέτος τα πράγματα στην ελληνική κοινωνία, αφού, με την έλευση του ΔΝΤ, φαίνεται πως ικανοποιήθηκαν τα ανεκπλήρωτα οράματα των εξεγερμένων νέων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια, έκαναν σπάταλη χρήση σε μολότωφ. Η κρίση χτύπησε και τη βιοτεχνία παρασκευής μολότωφ κι έτσι από τις 3.000 μολότωφ που εκτοξεύθηκαν το 2007 στο ΑΠΘ, φέτος περιορίστηκαν στις 3.

1 σχόλιο:

  1. Αδυνατώ να διαφωνήσω με τα της διαδήλωσεις...

    Ρίξτε μια ματιά κι εδώ:

    http://www.aksioprepeiakantoxh.com/mesa-mazikis-eximerosis/arthra/315-kapoios-tremi.html

    http://www.aksioprepeiakantoxh.com/thematikes/diadiloseis/314-17-noembriou-2010.html

    www.aksioprepeiakantoxh.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή